Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Як правильно вибрати ламінат?

Як вибрати ламінат?

Навряд чи буде перебільшенням сказати: сьогодні найбільш популярне підлогове покриття – це ламінат. Що цілком виправдано! Адже подібна підлога доступніше за зроблені з деревини, як паркетна дошка, та при цьому довговічніше і привабливіше за лінолеум. Правда, ця універсальність не повинна вводити вас в оману. Щоб правильно вибрати ламінат, слід звернути увагу на всі деталі і врахувати масу параметрів: від місця монтажу до наявності у родині дітей і домашніх тварин.

Що таке ламінат?

Будь-який ламінат являє собою багатошарову конструкцію, головний елемент якої – розташована зверху прозора ламінована плівка (звідси і назва у покриття). Вона виготовлена зі смоли (акрилової або меламінової) із можливими домішками: на кшталт діоксиду алюмінію, що підвищує довговічність матеріалу. За захисним шаром йде декоративний, з особливого паперу із певним малюнком. Після неї йде базова плита: зазвичай це HDF, хоча зустрічаються більш доступні і менш міцні МДФ і оргаліт. А вже під ними розташовуються папір, картон або пластик, які захищають основу і підвищують її жорсткість. Під ламінат можуть також стелити підкладку з ДСП, поліетилену або короку: для звукопоглинання і зміцнення підлогового покриття. Все це чітко пояснює, що краще: ламінат чи лінолеум – останній менш міцний і зносостійкий.

Схема конструкції ламінату

За рахунок відразу декількох шарів ламінат виходить по-справжньому міцним і довговічним

Вибір розміру ламінату

У розмові, як вибрати ламінат, починати варто з його розмірів. При цьому довжина і ширина панелі – питання швидше переваг у дизайні і розкладки на підлозі. Наприклад, для великого приміщення потрібен і ламінат побільше, а надто дрібні «дощечки» виглядають менш виграшно. З точки ж зору практичності найважливіше, на що звернути увагу при виборі розміру ламінату – його товщина. Вона коливається від 6 до 14 мм. А рекомендації тут наступні:

  • Чим товщий ламінат, тим довговічніший. Втім, особливого сенсу гнатися за масивними варіантами немає – для побутових умов досить панелей на 7-9 мм. А більш товсті і відповідно дорогі серії виправдовують себе лише у певних ситуаціях (наприклад, у залі ресторану).
  • Чим товщий ламінат, тим тепліший. Тонкі панелі не можуть затримати холод, що йде від основної підлоги: ходити босоніж буде не дуже комфортно. Але якщо ви укладаєте систему теплої підлоги, краще вибрати тонкий ламінат – через товстий підігрів трохи втрачає силу.
  • Чим товщий ламінат, тим тихіший. Під час ходьби по надмірно тонкому покриттю у взутті з каблуком вас буде супроводжувати помітне цокання – для офісу або кабінету це не найкраще рішення. Та й у квартирі «галаслива» підлога нагадає про себе при падінні важких предметів.

Товстий ламінат

Чим більше товщина ламінату, тим у більшості ситуацій краще (на фото ламінат My floor Lodge)

Класи зносостійкості ламінату

Окрім товщини, на довговічність ламінованого покриття вказує і те, як його верхня захисна плівка протистоїть стиранню. Її клас зносостійкості визначається в ході тесту, де покриття труть абразивним кругом до появи помітних слідів. Цей параметр вказують у вигляді чисел: 21, 22, 23, 31, 32, 33 або 34. Хоча «двадцяті» в Україні не знайти: вони розраховані на експлуатацію у коморах або гардеробах, де навантаження на підлогу майже нульове, і живуть вони до 3-5 років. Тому на питання, якого класу зносостійкості ламінат купити, правильна відповідь – будь-який з «тридцятих»:

  • 31: товщина захисної плівки до 0,2 мм, служить до 5-10 років, оптимальний для спальні, домашньої бібліотеки або кімнати маленької дитини;
  • 32: верхня плівка товщиною від 0,2 до 0,4 мм, термін служби 10 років, підходить для віталень, кабінетів, а також середніх за навантаженням офісів;
  • 33: верхній шар сягає не менше 0,4 мм у товщину, працює до 15-20 років, ідеальний для коридору, передпокою, кухні, великого офісу;
  • 34: плівка досягає товщини 0,6 мм, не руйнується 20-25 років і здатна витримати трафік навіть у спортзалі, фастфуді чи на вокзалі.

Зносостійкий ламінат

Клас зносостійкості ламінату треба вибирати відповідно до типу вашого приміщення (на фото ламінат Quick-Step Impressive)

Водостійкість ламінату та захист від води

Якщо вас цікавить, як правильно вибрати ламінат для квартири або приватного будинку, не забудьте поцікавитися здатністю цього покриття протистояти впливу вологи. Нерідко консультанти в магазинах відзначають особливе просочення тих чи інших ламінованих підлог (наприклад, воскове). І хоча воно не зайве, важливіше у даному питанні інше. Мова про щільність базової плити: чим вона вища, тим менше води вбирає ламінат. Хороша ХДФ-плита має від 850 кг/м3, а при 900 кг/м3 вона без проблем переживе потоп протягом 3-4 годин!

Вологостійкий ламінат

Всупереч поширеній думці, ламінат може вельми ефективно протистояти волозі на підлозі (на фото ламінат Vitality DeLuxe 4V)

А ще зверніть увагу на наявність по краю панелей ламінату фаски. Вона не тільки маскує місце стику і виглядає більш благородно, адже нагадує про натуральну деревину, але й перешкоджає проникненню вологи під покриття, що теж на плюс для його захисту.

Практичні поради з вибору ламінату для різних приміщень

Залежно від того, де конкретно монтується це підлогове покриття, змінюються і поради, як вибрати ламінат. У рамках нашої статті виділимо найпопулярніші напрямки:

Як вибрати ламінат для кухні?

Ламінат на кухні

На кухню ламінат потрібен по-справжньому міцний, від 33-го класу, і водостійкий

Важкі меблі і техніка, постійний рух людей, ризик падіння важких і гострих предметів, ризик розливу рідини – все це призводить до того, що багато хто готовий відмовитися від ламінату на кухні на користь плитки для підлоги. Але якщо вибрати це покриття із класом зносостійкості 32 чи 33 і захистом від вологи, а шви обробити мастикою для герметичності, то ніяких проблем із підлогою не буде – і можна обмежитися плиткою на кухні лише в окремих місцях.

Вибираємо ламінат для ванної

Ламінат у ванній кімнаті

Для ванної варто вибрати ламінат із ПВХ-основою, яка не боїться вологи

Хоча багато хто впевнений, що у ванній кімнаті ламінат виключений, це не зовсім так. Ви можете знайти у продажу ламіновані підлоги не з HDF-плитою, а із ПВХ-основою. Подібному пластику вода не страшна, а сам він помітно тепліше за плитку для ванної кімнати. Зверніть увагу на текстуру покриття: краще з тисненням – така підлога менш слизька і на ній не так помітні сліди від води.

Вибір ламінату для передпокою чи коридору

Ламінат у коридорі

У коридорі і передпокої потрібен максимально міцний та надійний ламінат

У коридорі або передпокої часто ходять у вуличному взутті: брудному, мокрому, зі снігом на підошві тощо. Тому підлога отримує особливе навантаження, плюс потрібно регулярно мити його. Через це ламінат вибрати краще максимально захищений: 33 і 34 класів, із усілякими просоченнями для протистояння рясній волозі.

Який ламінат краще для спальні, дитячої чи вітальні?

Ламінат у спальні

Для спальні або дитячої шукайте ламінат в першу чергу екологічно безпечний

Експлуатація покриття підлоги у всіх цих побутових приміщеннях в рази м'якше, ніж у описаних вище. Тому навряд чи потрібен особливо міцний ламінат (вистачить класу 31 або 32) або ж підвищена водостійкість. А важливіше оцінити екологічну чистоту. На неї вказує маркування Е1 або Е0, це мінімальний рівень шкідливих для здоров'я формальдегідів. А ось Е2 і Е3 краще уникати.


Привлекательные коллекции ламината Grandeco:

Качественный ламинат Vitality:

Варианты стильного ламината Quick-Step:

Хитовые серии ламината Balterio:

Долговечный ламинат My floor:

Якщо ж ви не хочете витрачати час на визначення, який ламінат краще, або просто боїтеся помилитися, звертайтеся до інтернет-магазину Keramis. Ми завжди підкажемо, як вибрати ламінат для квартири, будинку або офісу, і запропонуємо оптимальні умови з продажу продукції від кращих виробників – таких, як Grandeco, Vitality, Quick Step, Balterio, My floor та інших. З нами покупки прості і вигідні!

Купити ламінат зі знижкою в інтернет-магазині Keramis

Інші новини
Всі новини...

Вітаємо вас з Днем Незалежності України!

У цей день ми хочемо подякувати вам за довіру, співпрацю та підтримку, які допомагають нам разом створювати краще майбутнє.

24 серпня 2024

Вітаємо Вас з Днем Державного Прапора України!

Це свято об'єднує нас навколо цінностей, які ми поділяємо – свободи, єдності та сили духу.

23 серпня 2024

Новий розділ у магазині Keramis: Електростанції та генератори!

Нові можливості у Keramis: Електростанції, генератори та обладнання для безперебійного живлення

12 липня 2024

Як вибрати душову кабіну правильно?

Душова кабіна може бути прекрасною альтернативою ванні, але за однієї умови: якщо вибір такої сантехніки був коректним. Що для цього потрібно?..

08 липня 2024

Як правильно вибрати міжкімнатні двері

Вибір міжкімнатних дверей на ринку величезний, але знайти найкращі серед них не так просто. Щоб уникнути помилок, читайте наш гід з покупки таких дверей!

08 липня 2024
Як вибрати унітаз

Як правильно вибрати унітаз?

Вибір унітаза не такий вже й складний – якщо, звичайно, скористатися порадами із цього тексту. Ми розповімо все про основні характеристики цієї сантехніки...

04 липня 2024

Які шпалери вибрати краще?

Для багатьох вибір шпалер полягає лише у їх дизайні та ціні, але це не найкращий підхід. При покупці треба перш за все визначитися із типом такого оздоблення…

03 липня 2024

Як вибрати ванну зі штучного каменю?

Щоб вибір ванни, зробленої зі штучного каменю, був для вас простим та швидким, читайте зібрані у нашій статті корисні поради на цю тему!

02 липня 2024

З Днем Конституції України!

Магазин Keramis щиро вітає вас з Днем Конституції України!

28 червня 2024

Geberit Bambani – серія сантехніки для дітей із веселим дизайном.

Метою створення яскравої лінійки стали ванні кімнати, пристосовані для дітей, які допомагають розвивати ігровий підхід до формування уявлень про здоров’я та особисту гігієну.

20 червня 2024

З Днем захисту дітей!

Віримо, що наші діти – це наше майбутнє, і вони зроблять світ кращим!

31 травня 2024
Відеоконсультація та демонстрація товарів!

Нова послуга – відеоконсультація та демонстрація товарів!

Любі клієнти, з турботою про вас інтернет-магазин KERAMIS.UA пропонуємо послугу, що відкриває нові можливості вибору та купівлі товарів – індивідуальна відеоконсультація!

21 травня 2024
Вхід в особистий кабінет